Care of

Argument för att övervinna motståndet mot CRM-system

Publicerat: 03 september – 2024

Det finns många som är skeptiska till att använda ett CRM-system. De menar att systemet tar tid från försäljningen, eller att det känns som ett övervakningsverktyg. Kanske har de jobbat på samma sätt i många år och tycker att det fungerar bra som det är. Men ett CRM-system som Cirrus CRM är inte bara ett verktyg för att organisera kundinformation – det är en nyckelkomponent för att stärka din försäljning och bygga långsiktiga kundrelationer.

”Om jag ska sitta här och klicka runt så missar jag säljtid”

Det kan kännas som att tiden vid datorn tar bort från värdefull säljtid. Men tänk på det som att förbereda dig för ett möte. Precis som en inköpslista hjälper dig att navigera effektivt i mataffären, hjälper CRM-systemet dig att navigera i dina kundrelationer. Utan rätt information blir det svårt att veta vilka kunder som har störst potential, och du riskerar att missa viktiga möjligheter.

”Jaha, är detta ett övervakningssystem för cheferna?”

Nej, CRM-systemet är inte till för att övervaka dig, utan för att ge dig verktygen du behöver för att lyckas. Det handlar om att ha rätt information till hands, så att du kan agera proaktivt och visa din värdefulla insikt vid varje kundinteraktion. När du har en komplett bild av kunden och deras behov, blir det lättare att föreslå rätt lösningar och skapa en starkare relation.

”Jag tänker inte lära mig nått nytt system då jag har varit säljare i massor av år och det har gått strålande ändå”

Erfarenhet är ovärderlig, men i dagens snabbrörliga värld är det också viktigt att anpassa sig till nya verktyg som kan förstärka ditt arbete. Ett CRM-system som Cirrus CRM kan hjälpa dig att utnyttja din erfarenhet ännu bättre, genom att automatisera administrativa uppgifter och ge dig tillgång till värdefulla insikter om dina kunder. Det är som att använda den senaste tekniken för att optimera din redan framgångsrika strategi.

”Åh, så många klick! Suck vad jobbigt”

Det är förståeligt att det kan kännas överväldigande att lära sig ett nytt system. Men varje klick är ett steg mot bättre organisation och mer effektiva arbetsflöden. Och när du väl har lärt dig systemet, kommer du att märka hur mycket tid du faktiskt sparar på att ha all information samlad på ett ställe. Det är som att använda en GPS istället för en papperskarta – det kanske tar lite tid att vänja sig, men i slutändan kommer du fram snabbare och med mindre ansträngning.

”Jag har koll på alla mina kunder ändå”

Det är fantastiskt om du har koll på dina kunder, men om du ansvarar för ett stort antal kunder kan uppgiften bli övermäktig. Tänk dig att du arbetar med 100 kunder – hur ska du komma ihåg alla deras unika egenskaper och förutsättningar? Det är nästan omöjligt att minnas varje detalj, och risken är att du missar viktiga möjligheter. Här kan ett CRM-system vara din räddning.Med Cirrus CRM kan du samla all kunskap och erfarenhet om dina kunder på ett ställe. Oavsett om det handlar om vad kunden har köpt, vilka interaktioner ni har haft, eller vilken feedback du fått – allt finns tillgängligt för att hjälpa dig bygga värde i varje kundmöte. För som vi vet, om du som säljare inte bygger värde för din kund vid varje möte, riskerar du att kunden börjar tacka nej eller helt enkelt undviker att ses. Ett CRM-system ger dig möjlighet att inte bara hålla koll på dina kunders behov och preferenser, utan också att vara relevant och intressant i varje interaktion.

”Det räcker med Outlook för mig”

Outlook är ett bra verktyg för e-post, men det har sina begränsningar när det gäller att hantera kundrelationer. Ett CRM-system som Cirrus CRM integrerar alla aspekter av kundrelationer, från kommunikation och möteshistorik till försäljningsprognoser och kundsupport. Det ger dig en helhetsbild som Outlook inte kan matcha, och hjälper dig att fatta bättre beslut baserat på fullständig och uppdaterad information.

Förändringsovilja och vikten av rätt verktyg

Det är också viktigt att förstå att mycket av motståndet mot CRM-system bottnar i en allmän ovilja till förändring. Många är rädda för vad digitaliseringen innebär och känner sig osäkra på hur de ska använda nya verktyg. Det vi ofta ser är att ”datormognaden” – alltså förmågan och viljan att arbeta med digitala verktyg – kan vara låg. Det är därför extra viktigt att det CRM-system som införs verkligen är enkelt att arbeta med och ger ett överraskande bra stöd.Vi ser Cirrus CRM som hammaren för snickaren. En kompetent snickare besitter kunskap om hur allt ska byggas och sättas ihop, men han behöver moderna verktyg för att kunna arbeta effektivt vid ett husbygge. På samma sätt vill vi att Cirrus CRM ska vara för säljaren, som hammaren är för snickaren – ett oumbärligt verktyg som hjälper till att bygga starkare kundrelationer och öka försäljningen.

Relaterat