Care of

Därför ska du ta hjälp av gamification i ditt säljarbete

Publicerat: 24 augusti – 2018

Att integrera ett CRM-system i sin verksamhet kan vara en svår utmaning, men det finns ett knep som underlättar – gamification. Genom att låta dina anställda spela spel under arbetstid ökar dina chanser att lyckas. Låter det ineffektivt? Tvärtom.

Gamification finns idag inom en rad olika verksamheter – i skolor för att öka elevernas engagemang, inom sjukvården för att motivera diabetiker att göra hälsosamma val och tar du en titt i din telefon hittar du med stor sannolikhet en rad appar som drar nytta av konceptet. Gamification förknippas ofta med mobilspel, men det finns gott om appar som använder sig av samma stimulerande egenskaper. Sociala medier är ett exempel – tänk bara på vad “likes” fyller för funktion! Ett visst antal gillningar har egentligen inget eget värde i sig – men feedbacken får dig att känna på ett visst sätt och framför allt motiverar responsen dig till att posta flera inlägg, eller hur?

”Spelaren” blir engagerad och motiveras att nå ännu längre

Spelifiering (som konceptet också kallas) fungerar precis så. Det är en stimulerande feedback som triggar belöningssystemet och framkallar positiva känslor. ”Spelaren” blir engagerad och motiveras att nå ännu längre, samla fler poäng och nå nästa nivå tack vare vår naturliga lust för konkurrens, prestation och samarbeten.

Forskning: spel ökar medarbetarnas engagemang

Med tanke på hur effektivt gamification fungerar är det full förståeligt att allt fler arbetsplatser implementerar konceptet i sina verksamheter. Rätt utnyttjat kan tävlingslusten nämligen ge en rejäl skjuts för businessen, men också för stämningen bland de anställda. Enligt forskning från Århus Universitet ökar medarbetarnas engagemang och lust redan vid vetskapen om att ett spel ska spelas. Förutom att gemenskapen stärks bland de anställda har spelmomentet en positiv inverkan på inlärningen – och reducerar stress.

Förvandla en snårig situation till en peppande tävling

Så när kan man egentligen använda sig av spelifiering i sin verksamhet? Närhelst du har behovet av att motivera och engagera din personal. Som säljchef kan det handla om att uppmuntra användandet av ett nytt CRM-system – istället för att situationen upplevs som svår och snårig blir introduktionen av mjukvaran till en peppande tävling. Transparensen i hur varje anställd presterar blir en sporrande morot sinsemellan kollegorna, för att inte tala om den kontroll du som arbetsledare får när det kommer till att kunna följa upp och hjälpa dina anställda att utvecklas i sitt arbete.

Sugen på att låta dina anställda levla upp i sitt sälj-game?

Portrait

Relaterat