Care of
På careofcrm.com använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer

För- och nackdelar med att digitalisera hela försäljningsprocessen

digitalisera arbetet
Publicerat: 23 juni – 2021

Att förflytta hela försäljningsprocessen till att bli 100% digital kan kännas som en stort steg. I en del fall, till och med ett omöjligt.

För dig som utvärderar eller funderar i banorna om att digitalisera hela eller delar av din säljprocess så har vi samlat ihop några för- och nackdelar med att digitalisera hela försäljningsprocessen.

 

Fördelar

1. Högre effektivitet

Att digitalisera försäljprocessen kan innebära en effektivisering och förkortning av säljcykeln. Dina chanser att snabba på säljprocessen ökar. Till exempel: det finns större möjligheter att boka ett möte digitalt istället för fysiskt eftersom det digitala inte kräver lika mycket ”ställtid” som ett fysiskt möte gör. Påverka de delar av säljprocessen du kan påverka!

2. Klimatsmartare möten

Att utföra sina säljprocesser digitalt istället för fysiskt är smart för klimatet. Om du inte kan utesluta fysiska möten helt, försök byta ut åtminstone ett av dina möten i varje säljcykel till att bli ett digitalt istället.

Var snäll mot planeten och om du måste åka iväg. Se över om du kan gå, cykla eller åka kollektivt i första hand!

Detta kan innebära att du kan hantera än fler kunder än innan.

3. Möjlighet att hantera flera kunder på en gång

100% digitalt säljarbete innebär att ingen tid går åt till att gå till parkering, åka bil, stanna och tanka, vänta på bussar etc. All den tiden finns nu till ditt förfogande! Detta kan innebära att du kan hantera än fler kunder än innan.

4.  Framtida anställda kan finnas var som helst i världen

Digitalisering av säljprocessen möjliggör för varje individ att utföra sitt arbete var som helst i världen. Vilket innebär att dina framtida anställda skulle kunna finnas var som helst i världen framöver! Om du inte vill att de ska arbeta från ert kontor såklart, det kan också vara viktigt.

Nackdelar

1. Mer insats krävs i relationsbyggandet

Möjligheten att bygga starka kundrelationer kan påverkas negativt i och med en omställning till digital försäljning. Det är inte på något sätt omöjligt att bygga relationer online, tvärtom! Däremot kan det upplevas kräva lite mer insats från dig än hänger vid kaffemaskinen. Tips! Schemalägg ett par minuter i början av mötet för att snacka med mötesdeltagarna, så finns den sociala biten alltid med.

2. Ingen möjlighet att träffa kunder i närheten

Att vara på resande fot som säljare innebär många möjligheter att svänga förbi kunder och kontakter i närområdet. Att ”svänga förbi” digitalt är inte lika enkelt!

3. Utmaningar i presentationer och djupare undersökningar

Inom vissa verksamheter är det en stor fördel, eller till och med avgörande, att kunna demonstrera eller presentera en produkt eller tjänst på plats. Det arbetet kan försvåras genom digitalisering av försäljningsprocessen.

Sammanfattningsvis,

Passar det alla bolag att sköta sin försäljning digitalt? Troligtvis inte.

Men, på grund av det världsläge som är och varit det senaste året så har många bolag tvingats in i digitalisering snabbare än väntat. En del har fått ställa om tillfälligt men andra har upptäckt att verksamheten går att bedriva på andra sätt än de trott innan. Oavsett vad, att digitalisera sin säljprocess där det går tror vi är rätt väg framåt. Våga utmana gamla hjulspår och arbetssätt, tänk framtid!

Behöver du hjälp på traven i digitaliseringsarbetet?
ALMI listar några grymma tips här tycker vi!

Behöver du bra verktyg som stöttar er digitala resa?
Boka en demo med en av våra experter idag så tittar vi närmare på hur vi kan hjälpa er!

Relaterat