Care of

Klaffar ditt CRM-system med din sälj-vardag?

Publicerat: 29 oktober – 2018

Letar du efter ett CRM som på pappret passar som handen i handsken med din säljmetod? Gör inte det. Ett riktigt bra CRM-system anpassar sig efter din metod och din vardag.

Det finns lika många säljmetoder som det finns företag. Och beroende på vilken säljmetod ett företag praktiserar formas också en säljcykel. Som säljare vill man ha ett CRM-system som speglar den verkligheten – ett system som erbjuder funktioner som hjälper under processens gång.

Många ger sig ut på CRM-jakt med en lång lista över funktioner och tekniska specifikationer som måste uppfyllas. Och någonstans längst vägen brukar de flesta ha tappat bort sig själva – antingen fastnar man i jämförandet av milslånga tekniska listor, eller så ger man upp eftersom att alla säger sig kunna lösa allt.

Så hur säkerställer du att du faktiskt satsar på ett CRM-system som passar just din verksamhet? Du skaffar ett följsamt och anpassningsbart system, som Cirrus. Med Cirrus kan du anpassa systemet efter din säljmetod. Beroende på vilken metod du använder är du i behov av olika stöd längst vägen. Se här!

Sälj med snabba ryck

En organisation som ägnar sig åt innesälj, eventsälj eller dörrförsäljning känner nog till att säljcyklen ofta ryms i ett enda samtal – man ringer upp en kund med hjälp av en dialer, och det gäller att snabbt lära känna kunden och utröna ett behov. Nästa steg är att skicka iväg en offert och sedan avsluta affären med ett tryck på “boka-knappen”, så att beställningen går vidare till nästa led. Skulle samtalet inte sluta i ett sälj vill man förstås också kunna notera i systemet att kunden inte är intresserad, så att man inte behöver lägga onödig tid på att ringa upp samma person igen.

Kundkontakt under en längre tid

De längre säljprocesserna då? “Solution selling” är en lösningsbaserad försäljning och en metod där man hackar upp säljcykeln och delar upp den i flera möten. Inledningsvis identifierar man behov, därefter presenterar man en lösning. När förslaget finns på bordet diskuteras de affärsmässiga villkoren och i det allra sista mötet skrivs ett kontrakt. I den här processen är det viktigt att CRM-systemet supportar och stöttar säljaren under en längre tid. Här finns ett behov av att enkelt kunna få en överblick över vilket stadie man befinner sig vid med en specifik kund.

Analys av relationer

Jobbar man istället med social selling, där relationsbyggandet är en stor del av säljprocessen, vill man förmodligen ha ett system som samlar kontakterna på ett smidigt sätt. Låt säga att man jobbar med influencers som har följare på flera olika plattformar, eller kanske med en person som har en gedigen kontaktlista på sin mail – då är det en fördel om systemet kan samla upp kontakterna från olika kanaler på ett enkelt sätt. Oavsett vilken kanal kunden rör sig i ska det vara enkelt att kunna följa upp hur länge man haft kontakten eller när man senast hörde av sig.

Ett skräddarsytt crm-system

Sammanfattningsvis är det säljaren och säljarens vardag som bör forma CRM-systemet och det gränssnitt som används. För att en säljare ska vilja använda systemet krävs det att upplevelsen är skräddarsydd och att den faktiskt innebär ett stöd – inte ett krångligt måste. Användandet hjälper inte bara till i den enskilda säljprocessen, det hjälper också till i byggandet av ert CRM-system. Och trots allt – ett CRM-system som inte används hjälper inte någon.

Vill du veta mer om hur ditt CRM-system kan hjälpa din säljmetod?

Portrait

Relaterat