Care of

Skapa goda relationer med hjälp av segmentering

Publicerat: 06 december – 2018

God kommunikation är A och O i alla relationer, så du pratar väl om rätt saker till rätt kunder? Om inte är det på tiden att du sätter dig in i segmentering.

Segmentering kan göras på många olika sätt, men grunden till en lyckad uppdelning handlar om att förstå kundernas beteenden och bearbeta dem därefter. Det gäller alltså att identifiera målgrupperna, fila fram ett anpassat säljsnack och till sist få kunderna att känna att du har det som efterfrågas. Lyckas du med det har du goda möjligheter att etablera goda relationer och bra affärer, bra va?

Hitta rätt segmentering

Det finns många olika sätt att dela upp kunderna på och för att få till en framgångsrik segmentering kan du behöva testa dig fram. Det finns tre vanliga uppdelningar:

  •   I en ​sociodemografisk segmentering​​ delar man upp kunderna enligt kategorier som kön, ålder eller geografisk plats.
  •  En ​företagsbaserad segmentering​​ fokuserar istället på omsättning, storlek och bransch, samt om företagen är privata eller offentliga.
  •  Sist men inte minst har vi den ​beteendebaserade segmenteringen​​. Hur ofta besöker kunderna hemsidan? Vad gör de när de surfar runt där, har de handlat av oss förr och i så fall vad?

Huvudpoängen med segmentering är helt enkelt att du ska bli relevant för kunderna

Ju mer du känner kunden, desto bättre kan du snacka med den

När du skapat en passande segmentering har du värdefull information i ditt CRM-system som du kan dra nytta av i kommunikationen med kunderna. Vi kan låtsas att du är mäklare och har två kundsegment: i segment “A” har du ett gäng bostadsrättsägare i innerstan, medan segment “B” är godsägare i kranskommunen. Hur ska du då bete dig för att kunden ska välja dig som mäklare? Jo, du vet att bostadsrättsägaren främst är intresserad av den köpare som ger bäst betalt, medan godsägaren funderar över vilken mäklare som känner rätt köpare för sitt unika objekt. När du nu fått reda på vad de olika segmenten prioriterar, kan du anpassa kommunikationen beroende på kunden och trycka på de värden du vet att de vill åt. Till bostadsrättsägaren understryker du alltså hur ni ska få upp priset, medan du till godsägaren försäkrar att du har kontakt med intressenter för just denna typ av objekt.

Huvudpoängen med segmentering är helt enkelt att du ska bli relevant för kunderna, genom att kommunicera med dem på det sätt som prickar deras grunder för beslut.

En lyckad segmentering gör att du kan jobba lite mer effektivt

Hur du sköter snacket kan också vara avgörande

När man pratar med kunden på det sätt som den gillar bäst, upplevs man som leverantör ofta mer hjälpsam. Segmentering behöver inte bara handla om vad du ska kommunicera, det kan också vara ​hur​ du ska sköta snacket. Vissa föredrar att få erbjudanden via mejl eller post – medan andra helst gör affärer via telefonen. Känner du till hur de olika segmenten föredrar att bli kontaktade kan du därför anpassa din säljstrategi till det du vet går hem. På så sätt slipper du exempelvis lägga onödig tid på att ringa upp kunder som har telefonskräck. En lyckad segmentering gör att du kan jobba lite mer effektivt, helt enkelt.

Vill du veta mer om segmentering och hur du kan dra nytta av den i ditt säljarbete? Kontakta David Gagner.

Portrait

Relaterat