Care of

Uppförsäljning och Korsförsäljning – vad är det?

Selling fruit
Publicerat: 25 oktober – 2021

Försäljning behöver inte enbart ske till nya kunder och prospekts. En stor del av företags resultat kommer från Uppförsäljning och korsförsäljning.  Ett annat ord för det är proaktiv försäljning.

 

Erbjud uppförsäljning och korsförsäljning som är relevanta för kunder vid rätt tillfälle.

För att genomföra uppförsäljning behöver du som i all försäljning, börja med att identifiera kundens behov.

Om kunden kommer till dig för att få hjälp, fokusera på att lösa problemet först och främst innan du erbjuder flertalet produkter och tjänster. Det är viktigt att hjälpa kunden med dess utmaningar så att de får svar på sina frågor, men under tiden du hjälper kunden, håll ögon och öron öppna för möjligheter till visare försäljning.

När du har identifierat en möjlighet för merförsäljning finns ingen garanti att kunden kommer att säga ja direkt. Du behöver kunna demonstrera produkten och det värdet som det kommer att ge din kund. Hur kommer produkten eller tjänsten du erbjuder att hjälpa kunden att nå sina mål? När kunden förstår värdet ökar dina chanser att lyckas med merförsäljningen.

Systemsupport

För att förenkla merförsäljningen, speciellt om du har många produkter och tjänster att erbjuda. Att använda någon form av system för att hantera dessa kommer att förenkla försäljningsarbetet. Ett CRM system, som möjliggör för dig att addera affärsmöjligheter när du identifierar dem är en stor fördel. Det blir enklare att hantera!
Testa Cirrus CRM gratis här! 

Uppförsäljning vs. Korsförsäljning

Uppförsäljning innebär att man erbjuder kunden att välja en produkt av högre kvalité än den först valda/erbjudna, vilket resulterar i mer försäljning för bolaget.
Exempel: Din kund vill köpa en kamera. Istället för att föreslå den kamera som kunden först valde, så rekommenderar du en kamera som kommer tillsammans med ett extra batteri och ett minneskort. Två saker som är viktiga för kamerans funktion.
Korsförsäljning betyder att du säljer produkter som relaterar till en produkt du redan sålt.
Exempel: En kund vill köpa en ny mobiltelefon. Du föreslår ett skärmskydd och ett mobilskal till mobiltelefonen. Dessa tilläggsprodukter blir en fördel för kunden eftersom de skyddar mobiltelefonen från skador.

Slutligen, låt oss sammanfatta detta till ett par steg.

1. Lyssna på kunden
2. Identifiera deras behov
3. Presenta produkten
4. Visa på värdet 
5. Sälj!

Relaterat