Care of

6 tips för effektivt arbete hemifrån

Working from home
Publicerat: 11 februari – 2021

Just nu är vi många som arbetar hemifrån. För många är detta helt nytt och många tycker det är svårt att inte arbeta som vanligt. Är du en av de som tycker det är utmanande eller är du helt enkelt intresserad av att optimera ditt arbete hemifrån? Spana in våra tips!

 1. Sätt gränser

  Om du inte bor ensam, prata med de som befinner sig hemma under din arbetstid. Förklara för dem att bara för att du är hemma så betyder inte det att du är tillgänglig för att prata, umgås eller hjälpa till med sysslor under arbetstid.

 2. Skapa en arbetsplats

  Du behöver inte ha ett stort hem för att kunna skapa en arbetsplats hemma. Bestäm en plats i ditt hem som blir din arbetsplats och låt platsen vara enbart för arbete. Det kan vara ett litet skrivbord i hörnet i ditt sovrum eller vardagsrum, platsen hjälper till att separera arbetsliv från privatliv. Detta hjälper dig att bli mer effektiv under arbetstid!

 3. Identifiera och minimera distraktioner

  Att arbeta i ditt hem som troligtvis är den plats med flest distraktioner kan bli en utmaning. Och utan kollegor runt omkring som hjälper till att hjälpa till att motivera och hålla arbetsfokus kan det vara svårt att inte bli distraherad. Identifiera vilka saker som distraherar dig allra mest i hemmet, det kan vara din telefon, iPad, TV etc. Försök om möjligt att se till att sitta och arbeta så långt från dessa som möjligt.

 4. Planera din tid

  Om du inte redan har ett arbetsschema så är detta ett superbra tips för att se till att få saker gjort. Det behöver inte vara komplicerat alls, bara se till att dedikera tid för alla uppgifter du behöver få gjort under dagen.

  Att ha en morgon- och kvällsrutin är också viktigt. Om du inte har arbetat hemifrån tidigare, prova att ta en promenad runt ditt område innan du börjar din arbetsdag – detta lurar hjärnan till att tro att du är påväg till arbetet. En kvällsrutin hjälper också till, förbered för morgondagen, gör matlåda till lunchen etc. Allt handlar om att vara smart med din tid!

  Sist men inte minst, arbeta inte i pyjamas eller myskläder oavsett hur lockande det kan kännas. Att vara bekväm är bra, men blir du för bekväm så är det lätt att bli lat och improduktiv.

 5. Håll kontakten med dina kollegor

  Att gå från ett kontor fullt med människor till ett tyst hem är en stor förändring. Om du arbetar i ett team så är det mycket viktigt att fortsätta ha kontakt med dina kollegor, också kollegor utanför ditt team. Det är enormt viktigt att hålla igång teamkänslan! Ett bra tips är att se till att boka in ett återkommande möte varje vecka, diskutera och dela spännande saker som händer och peppa varandra.

 6. Nyttja fördelarna med att arbeta hemifrån

  Att arbeta hemifrån behöver inte betyda att du måste arbeta hemma. Om du har möjlighet, prova att byta arbetsplats ibland, det hjälper till att hålla energi och motivation uppe. Till och med att bara byta rum att arbeta i kan göra stor skillnad!

Relaterat