Care of

Sorry, CRM-systemet kommer inte att rädda din kundrelation på egen hand

Publicerat: 03 juli – 2018

Tror du att ett CRM-system kommer att fixa relationen med dina kunder och få affärerna att blomstra helt på egen hand? Då är det dags att tänka om – två av tre företag misslyckas med att implementera CRM-system i sin verksamhet. Så… hur gör man då? Kolla här!

Långsiktiga kundrelationer är i många fall lika med framgång, och ett CRM-system är en viktig pusselbit när det kommer till att bygga och underhålla en bra relation. Men att mjukvaran på egen hand kan få affärerna att blomstra stämmer inte riktigt. Ett system som är modernt, flexibelt och funkar på alla plattformar är så klart grundpelaren för en fungerande kundrelation, men den verkliga nyckeln – och den största utmaningen – ligger i metoden.

– Du kan jämföra ditt CRM-system med ett gymkort. Vill du bygga muskler är tillgång till ett gym ofta nödvändigt, men det gäller att ta sig dit också och använda det på rätt sätt, säger Jesper Gustavsson, Managing Director på Care Of CRM och fortsätter:

– Stapplar du in på gymmet iklädd nya träningstrikåer och tränar lite på känsla är chansen stor att du kommer att misslyckas. Och då spelar det ingen roll hur flashigt gymmet är eller hur många maskiner du potentiellt skulle kunna nyttja.

Sju av tio misslyckas med sitt system

Företag som köper upp och försöker implementera ett nytt CRM-system har ofta för lite kunskap om vad som faktiskt krävs för att skapa resultat. I en undersökning Gartner Group genomförde misslyckades hela 70 procent av de företag som arbetade med att införa CRM i sin verksamhet, och i de flesta fallen hade floppen att göra med avsaknaden av strategisk planering.

– För att systemet ska kunna bidra till goda resultat behöver man först ifrågasätta och förbättra sina säljprocesser, CRM-systemet formas sedan till en central kunskapsbank och motor som möjliggör de nya rutinerna. Systemet i sig löser inte allt, man måste förändra kulturen, säger Jesper Gustavsson.

På samma sätt som nybörjare i gymmet skulle må bäst av att konsultera med en personlig tränare utefter sina behov och mål skulle en verksamhet med ett nyinköpt CRM-systemet alltså behöva vägledning och anpassning. När man är i färd med att investera i ett CRM-system är det därför klokt att ta reda på om leverantören kan bistå med expertis – till exempel när det kommer till hur organisationen kan arbeta internt med systemet för att stärka och följa upp kundrelationer.

Anpassa strategin och systemet efter dina behov

Utöver att säkerställa att alla tekniska krav möttes var det just de mer mjuka värdena som fällde avgörandet när Europeiska Motor valde CRM-partner.

– CRM-system finns det många på marknaden, vi valde en leverantör som kunde sätta sig in i vår problematik, vår önskan och som kunde skräddarsy lösningar för oss, säger Hans-Eric Almebäck, VD för Europeiska Motor.

Valet föll på Care Of som hjälpte till med att skapa en ny strategi för hur kundrelationen skulle byggas och hanteras. Med mjukvaran Cirrus fick verksamheten ett modernt system som hjälper till att hålla koll på potentiella och nuvarande kunder på ett systematiskt och proaktivt sätt.

– I Cirrus har vi skapat en skräddarsydd lösning för oss som bygger på att vi skapar en möjlighet till en relation och ett möte med kunden betydligt tidigare, det vill säga innan kunden har blivit kund till oss, säger Hans-Eric Almebäck.

Vill du förbättra din kundrelation och få ett skräddarsytt CRM-system?

Portrait

Relaterat