Care of

Fem knep – så bjussar du din kund på en lyxig upplevelse

Publicerat: 27 juni – 2018

Kontaktar du bara dina kunder när det är dags för sälj? Går det trögt? (Ja, det är klart att det gör.) Här är fem enkla tips som förbättrar dina kundrelationer och säljprocesser.

Tack vare vår uppkopplade livsstil haglar det mer eller mindre individanpassade erbjudanden över konsumenter varje timme. Och om inte algoritmerna och de precist uppsatta marketing automation-flödena fångar in kunderna är attraktiva erbjudanden bara en sökning bort.

Kort sagt – konkurrensen om dina potentiella och dina nuvarande kunder är tuffare än någonsin. För att sticka ut gäller det att skapa en personliga kundrelation. Men hur bygger man upp den? Hur får man kunderna att associera ditt varumärke med omtanke? Och hur kan du använda ditt CRM-system som ett verktyg i arbetet? Här är fem trick du kan inleda med för att börja bygga en lyxigare kundrelation.

 1. Schemalägg samtal

  Det du gör efter försäljningen är minst lika betydande som det som händer under den. Ett enkelt knep är att schemalägga samtal, så att du får påminnelser om när det är dags att ringa upp en kund och stämma av. Det kan till exempel vara att du ett halvår efter en bilförsäljning ringer upp kunden för att höra om bilen går bra – med syftet av att se till att din kund mår bra. Genom att visa att du faktiskt bryr dig om hur din kund mår (vilket du bör göra) bygger du upp en både trevlig och förtroendeingivande relation som kommer att vara avgörande den dagen bilen ska bytas ut.

 2. Gratta kunden på födelsedagen

  Alla blir glada av ett grattis på födelsedagen – eller ännu bättre, när någon kommer ihåg ens namnsdag (för visst händer det rätt sällan?). Det är en väldigt liten ansträngning att skicka ett mail till födelsedags- eller namnsdagsbarnet, och kanske bjuda på en liten rabatt som present. Ännu bättre blir det dessutom om du har koll på vad kunden gillar och därför kan ge en riktad rabatt – kanske på den där produkten du sett att hen kikat på flera gånger, men ännu inte slutat i ett köp?

  Se till att du är nåbar på olika sätt, men ta dig inte vatten över huvudet.

 3. Var tillgänglig

  Kan man inte nå dig kommer du ha svårt att behålla kunderna. Och kom ihåg att olika personer föredrar olika kommunikationskanaler. Vissa tycker kanske att det är smidigt med ett direktmeddelande på Instagram, andra känner att de får bättre och snabbare svar över ett telefonsamtal. Se till att du är nåbar på olika sätt, men ta dig inte vatten över huvudet. Skapar du konton i alla sociala medier måste du också säkerställa att någon är ansvarig för kanalen och svarar på inkommande frågor. En profilsida som signalerar närvaro men inte ger svar kommer inte att bygga några relationer av sig själv – tvärtom.

 4. Integrera olika kanaler och enheter

  Eftersom att kunderna rör på sig och interaktionerna kan ske via många olika kanaler – inte bara via sociala medier utan även via mail, hemsidor och bloggar – bör ni ha koll på hur ni interagerar längst hela kundresan. Kanske börjar kunden sin resa via Facebook Messenger, för att senare ringa upp er. Har ni integrerat datan från de olika kanalerna med varandra och säkerställt att all nödvändig information finns loggad och lättillgänglig för er personal behöver kunden inte börja om på ruta ett. Det blir smidigare och trevligare för kunden, och ni får en bättre chans att föreslå ett behovsanpassat erbjudande.

  Det kan vara små detaljer som avgör varför en kund går till dig framför en annan

 5. Var personlig

  Jämför kundrelationerna med kompisrelationer – vi rör oss ofta med folk vi tycker om. Samma gäller när vi väljer företag. Det kan vara små detaljer som avgör varför en kund går till dig framför en annan – eller tvärtom. Ett sätt att få folk att gilla din verksamhet är att våga vara lite personlig (ej att förväxla med privat!). Humor brukar uppskattas – och en emoji här och där behöver inte vara fel. Men gör inte den uppsluppna tonen till regel bara för att du vill uppfattas som härlig, i vissa fall är det mer passande att vara mer stram (precis som du anpassar dig när du umgås med dina vänner).

Vill förbättra dina kundrelationer med ett skräddarsytt CRM-system?

Portrait

Relaterat