Care of

Därför ska du skilja på leads och prospekts

välj väg
Publicerat: 09 juni – 2021

Kvalité för kvantitet? Eller är det kvantitet före kvalitét som gäller?

 

Båda delar kan fylla sitt tydliga syfte i olika lägen av säljcykeln. Det är en anledning till varför man skiljer på Leads och Prospekts.

Ett lead är ett lead så länge det är okvalificerat.

Så snart leadet kvalificerats av en säljare eller av data, så kan leadet konverteras till att bli ett Prospekt. Lead och Prospekt är alltså en form av kategorisering på dina kontaktpersoner, detta så att det är enklare att prioritera dina arbetsinsatser.

Låt oss ta ett exempel:

Jag letar efter ett ekonomisystem som passar mitt företag med 2 anställda.
Jag hittar ett verktyg som verkar passande men jag behöver veta mer för att kunna avgöra om verktyget är rätt för min typ av bolag.

Mina kontaktuppgifter landar nu som ett Lead hos företaget. Varför? Jo, än så länge vet de inte om deras lösning passar mig, mitt företag eller mina behov. Därför är jag okvalificerad.

En stund senare ringer en säljare upp mig. Vi pratar och jag berättar om vad jag är ute efter, turligt nog låter det som att verktyget de säljer kommer att passa mig alldeles utmärkt.
Jippie! Efter vårt samtal kvalificerar säljaren mig och kategoriserar om mig från att vara ett Lead, till att bli ett hett Prospekt.

Vad ger detta för resultat?

Genom att kategorisera våra kontakter underlättar vi för säljare, säljchefer eller andra anställda att snabbt veta hur de ska prioritera eller agera i relationen.
Ett Prospekt som är kvalificerat har högre sannolikhet att köpa än ett kallt Lead. I alla fall till dess att Leadet har kvalificerats.

Högst sannolikhet till köp prioriteras först!

Vi lovar att du kommer tacka dig själv i framtiden om du slipper ha ett system fullt av okvalificerade kontakter.

Det händer givetvis att leads inte är kvalificerade eller en perfect match. I de fallen är det extra skönt om du redan från början sett till att hålla dina datakällor separerade när det kommer till leads och prospekt. Vi lovar att du kommer tacka dig själv i framtiden om du slipper ha ett system fullt av okvalificerade kontakter.

För allra bäst hantering av kundregister, kontaktpersoner, leads och prospekts behöver du såklart ett CRM-system.

Testa själv! Vi bjuder på 14 dagar gratis testperiod av Cirrus CRM om du signar upp dig 👉 här 👈

Relaterat