Care of

10 sätt att göra skillnad för miljön på jobbet

Publicerat: 06 augusti – 2021

Att ta ansvar genom att tänka klimatsmart i hemmet och vardagslivet är en sak, men har du funderat kring hur du kan ansvar på jobbet? Vart ska man börja?

Här följer 10 tips på saker du kan förändra eller börja med IDAG som gör skillnad för klimatet. Spara och dela med dina kollegor! 🌍

 1. Promenera eller cykla till jobbet

  Har du långt till jobbet? Utmana dig själv i alla fall en gång i veckan med att promenera eller att cykla till och från jobbet. Ju fler dagar desto bättre!

 2. Skippa take-away kaffet

  Köp gärna kaffe på café men skippa take-away muggen. Drick koppen på plats eller ta med din egen!

 3. Genomför fler möten digitalt

  Se över kalendern och se om det finns ett eller flera möten du skulle kunna genomföra digitalt istället? Ju färre resor du behöver genomföra, desto bättre för miljön.
  I det här inlägget finns flera bra tips på hur du lyckas med digitala möten!

 4. Ta med egen matlåda när du köper lunch ute

  Ja det går! Engångsförpackningar är en riktig klimatbov. Ta med dig en egen matlåda nästa gång och be om att få din take-away i den. I Göteborg har man satt upp ett mål om att bli Sveriges första engångsfria stadskärna. Här kan du se några restauranger i Göteborg som erbjuder lunch i egen take-away låda *klick*.

 5. Handla lokalt och efter säsong

  Finns det frukt på jobbet? Se till att handla efter säsong! En enkel förändring som gör skillnad.

 6. Minska användandet av skrivaren

  Tänk efter en extra gång innan du skriver ut papper och peppa gärna kollegor som ofta springer till skrivaren att minska sina utskrifter. Använd digitala verktyg för att spara och dela information så långt som möjligt. Spara noteringar och ladda upp viktiga dokument direkt i CRM-systemet direkt på kunden istället för att skriva ut.
  Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

 7. Byt ut engångsmaterial till återanvändbara

  Har ni pappershanddukar på toaletterna? Byt ut till vanliga handdukar som kan tvättas och återanvändas! Gå igenom era lokaler och se vilka engångsartiklar som kan bytas ut.

 8. Handla second hand

  Ska ni byta lokaler och behöver nya möbler? Se över second hand! Känns det stökigt att leta själv så finns det flera leverantörer som specialiserar sig på just detta. Till exempel möbelföretaget Rekomo eller bolaget Inrego som köper och säljer begagnad IT-utrustning. Och glöm inte att själv sälja eller skänka när ni inte längre behöver era grejer.

 9. Samåk

  Utmana dig själv och kollegorna till att tänka om i resandet! Se över era möjligheter att samåka och värna om miljön tillsammans.

 10. Ät mer vegetariskt

  Att byta ut ett eller flera mål i veckan till ett vegetariskt alternativ är snällt mot planeten. Utmana kollegorna i en vegetarisk vecka!

 

 

Relaterat