Care of

Allt du behöver veta om CRM

Publicerat: 27 oktober – 2022

CRM står för Customer Relationship Management, Kundrelationshantering. Men vem är CRM för? Varför ska man ha ett CRM-system och hur väljer man vilket man ska använda?

I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om CRM.

 

Vem är CRM för?

CRM-system är ett verktyg för alla företag som bedriver försäljning där kundrelationen är viktig för affären. CRM-system är inget nytt typ av system utan har funnits i många år som arbetsverktyg för verksamheter. Då CRM-systemets huvudsakliga uppgift är att hantera kundrelationer så används de oftast av individer med detta ansvarsområde. Säljare och kundservicemedarbetare är vana CRM-användare, men även ledning, marknad, ekonomi mfl har nytta av den information som samlas i CRM-systemet.

CRM-system riktar sig inte till någon specifik bransch, däremot förekommer det att olika CRM-leverantörer levererar branschanpassade lösningar till marknaden.

Läs mer om vad CRM är här.

Varför ska man ha ett CRM-system?

Syftet med CRM är att underlätta arbetet med att hantera kundrelationer. CRM-systemet innehåller mängder av funktioner som är specifikt framtagna för att underlätta relationsbyggandet och chanserna till affär. Till exempel: systemet tillhandahåller en plats att lagra och hantera kontaktuppgifter, planera möten och viktiga samtal, lagra överenskommelser, viktiga dokument, sammanställa försäljningsinformation mm. Många CRM-system kan dessutom hjälpa till att automatisera arbetsflöden som innan har skett helt och hållet manuellt, vilket resulterar i sparad tid.

Det finns många anledningar till varför man ska ha CRM-system.
Här är några:

  • Säkerställer att kundrelationer inte faller mellan stolarna.
  • Förenklar överlämning av kundrelationer.
  • Besparar tid genom automatisering av manuella arbetsmoment.
  • Hjälper till att identifiera nya affärsmöjligheter.
  • Ger bättre insikt i försäljningsprocessen.
  • Möjliggör effektivare planering.

 

Hur väljer man CRM-system?

Det finns många olika CRM-system på marknaden idag. Allt från enkla kundregister till stora komplexa plattformar som kräver hög teknisk kunskap och ibland till och med kunskaper inom systemutveckling.
Utöver dessa finns, som tidigare nämnt, även branschanpassade CRM-system eller CRM-system skapade för att lösa en specifik uppgift.

Att lita på generella jämförelsesidor är att underskatta arbetet, det finns få CRM-system som passar alla typer av bolag. Därför kan de inte jämföras enligt samma premisser.

Börja med att fundera kring vad ert behov är idag. Ta hänsyn till hur mycket tid ni har att lägga internt, både under implementationen men även i framtiden när systemet ska förvaltas och vidareutvecklas. En del CRM-system idag kan köpas utan någon som helst kontakt med en säljare eller expert hos leverantören. Detta kan vara smidigt om ditt behov inte är speciellt stort, men det kan snabbt bli ett tungrott projekt att själv hantera om ditt behov är lite bredare. Att lita på generella jämförelsesidor är att underskatta arbetet, det finns få CRM-system som passar alla typer av bolag. Därför kan de inte jämföras enligt samma premisser.

Ladda ner guiden ”Komplett guide till hur du väljer rätt CRM-system för ditt företag” här. 👇

Ladda ner guiden här

Så hur gör man?

Vill du ha professionell hjälp med implementering, utbildning, konfigurering av kommande CRM?
Boka in demos och möten med de leverantörer som levererar system som du tycker verkar intressant och jämför själv!


Vi på Care of CRM har över 20 års erfarenhet av att hjälpa företag lyckas med CRM. Om vår lösning inte passar dig så lovar vi att peka dig i passande riktning.
Boka ett möte med oss här!


Vill du hellre göra allt på egen hand?
Registrera dig för gratis test hos de som erbjuder och sätt igång och jämför.
Kom ihåg att stämma av vilka eventuella betalväggar du kan komma att stöta på under tiden ni utvecklas. Många system du handlar själv online börjar på en låg prisnivå för att snabbt stiga när du investerat din tid till att sätta upp systemet.

Lycka till!

Relaterat